Pécsi Karitász lelki nap

Kis csapatunk nagy örömmel, lelki feltöltődést várva indult május 6-án, szombaton Pécsre a Karitász munkatársainak egyházmegyei találkozójára. Ahogy mindig a zarándoklatok alkalmával szoktuk, a beszélgetés mellett az úton imával is készültünk az eseményre.

A program a Székesegyházban ünnepi szentmisével kezdődött, melyen a Püspök Úr köszöntötte a megjelenteket, kiemelte önzetlen munkájuk fontosságát és további buzgó tevékenységre ösztönzött minket. A lélekemelő helyszín mellett jól estek a buzdító szavak. Külön értéket jelentett számunkra (mint utóbb kiderült), hogy sok meghívása közül a mi közösségünkben való megjelenését választotta, és fontosnak tartotta kifejezni támogatását a Karitász munkatársainak.

Tanításában megfogalmazta, hogy Jézus az egész emberre figyel ezért az evangélium centruma, keresztény élet küldetése a szeretet, ami az embertársainkkal való törődésben, és a rászorulók támogatásában nyilvánul meg. Mindannyian rászorulók vagyunk, mivel rászorulunk Krisztus és embertársaink szeretetére. A szeretet embertől emberig árad. Az igazságosság jegyében, aki többet kapott ossza meg azzal, akinek kevesebb jutott, akár a kézzel fogható javakból, akár a szeretetből. Minden helyzetben a béke megteremtésére kell törekednünk, akkor is, ha valamennyire kellemetlen számunkra. Az emberi méltóságot minden körülmények között tiszteletben kell tartani. Törekednünk kell arra, amennyiben lehetséges, hogy abban segítsünk embertársainknak, hogy részt vegyenek saját sorsuk javításában.

A Karitász szervezése egyházmegyei és országos szinten is történik. Az állami szociális ellátás és a Karitász együttműködik, a Karitász kiegészíti az állami ellátást. A plébános a Karitász csoport vezetője. Ahol vagyunk, ott találjuk meg helyünket és saját küldetésünket. Az egyházat az önkéntesek viszik előre.

A Püspök atya kedves, humoros és közvetlen megnyilvánulása, értékes gondolatai megerősítettek minket, hogy folytassuk munkánkat és keressünk további önzetlen segítőtársakat.

Vesztergombiné Schiller Ildikó
önkéntes

Boldog Kalkuttai Teréz anya pedig ezt mondta: "Ebben az életben nem tehetünk nagy dolgokat. Csak kis dolgokat tehetünk nagy szeretettel. A világban nagyobb az éhség a szeretetre és az elfogadásra, mint a kenyérre! Úgy érezzük, hogy mindaz, amit teszünk, csupán egy csepp a tengerben. De a tenger is kisebb lenne egy csepp nélkül." Tegyük hozzá, hogy a tenger is sok cseppből áll!