Cím: 7100 Szekszárd, Béla tér 9. · Tel.: 06 (74) 414-735 · Adószám: 18856356-1-17 · Számlaszám: 71800037-11155616

Rendezvények

Andocsi zarándoklat 2013

Beszámoló
A Szent Erzsébet Caritas Alapítvány zarándok útjáról

Verőfényes őszi nap volt 2013.10.08-án, Szűz Mária, Magyarok Nagyasszonyának ünnepén, amikor közösségünk elzarándokolt a somogyi dombság hegyes-völgyes gyönyörű tájai között fekvő Andocsra.

Szekszárdról 8.30-kor indult 14 fős kis csapatunk. Hogy lelkileg mennyire voltunk felkészülve, azt bizonyította, hogy a másfél órás utunk nem a beszélgetések és traccspartik ideje volt, hanem az imádságé. Előkerült a rózsafüzér imádság, litánia, Mária imák és a Mária-énekek kifogyhatatlan sora. Emelkedett lelki állapotban érkeztünk meg az andocsi kegytemplom búcsújára.

A 11 órakor kezdődő szentmisét Szalai Tamás atya, a helyi plébános tartotta. A szentmise után nagy odafigyeléssel, részletesen elmesélte a templom történetét, s megmutatta minden apró kis szegletét.

Ezt követően átvezetett minket a Mária-ruhák Múzeumába. Tamás atya lelkesedéssel beszélt a templomról és a múzeumról is, érződött szavain, hogy szívügye az információk precíz és pontos átadása. A világon egyedülálló Mária –ruha gyűjtemény ma már több mint háromszáz darabból álló 'ruhatár'. Az első palástot Széchenyi Katalin grófnő 1747-ben ajándékozta a kegyszobornak, példáját sokan követik napjainkban is. Ezekkel minden második hét péntekjén, hagyományos szertartás keretében öltöztetik fel a Mária-szobrot. A múzeum a Mária-kegyszobor templomával egybeépült egykori kolostorban található, ahol jezsuita missziós atyák, majd később ferences atyák éltek.

A kolostor előtt, Assisi Szent Ferenc szobra mellett csodálatos napsütésben elfogyasztottuk az ebédünket, finom süteményekkel kínáltuk egymást. Megosztottuk élményeinket, érzéseinket templomról, múzeumról, valamint a prédikáció tanúságáról.

Ezt követően keresztutat jártunk, mindenkinek jutott egy-egy stáció. A kálvária hegy tetejéről visszanézve gyönyörű látványt nyújtott a felújított kegytemplom.

Hazafelé az úton az Isteni irgalmasság rózsafüzérét imádkoztuk, énekelve érkeztünk vissza Szekszárdra. Megható érzés töltött el mindenkit az együtt töltött szép nap után.

Hálát adunk Uram neked, hogy ezen a zarándoklaton részt vehettünk, köszönjük, hogy velünk voltál!

Érzések, melyeket megosztottunk egymással a zarándoklatról:

  • Segítő Szűzanya kegyelmét érezve, hálát adok Istennek, hogy ezen a szép ünnepen az andocsi Szűzanyánál itt lehettem – Fejes Jánosné
  • Hálát adhattam Szűzanyának, köszönöm Istennek. Imádkoztam azokért, akiknek köszönhetjük, hogy a Caritas eljusson andocsi Szűzanyához.
  • Megköszönöm a Szűzanyának és hálát adok, hogy itt lehettünk Andocson, ezen a zarándokúton.
  • Gyönyörű az idő és a templom. Hálát adok a jó közösségért.
  • Megható élmény volt az egész zarándoklat.
  • Köszönöm Szűzanyám, hogy itt lehettünk, régi vágyam teljesült ezáltal. Köszönöm Szűzanya.
  • Köszönöm Istenem és andocsi Szűzanyám ezt a szép napot, csodálatos volt!
  • Szentséges Szűzanyám, Magyarország Nagyasszonya, alázattal kérünk, légy pártfogónk és kérlek, segíts bennünket, hogy néped jó útra térjen és Istennek tetsző életet éljünk.
  • Hálásan köszönöm ezt a szép napot a Szűzanyának. Mély lelki békét éreztem az andocsi kegyhelyen.
  • Drága Szűzanyám, köszönöm a sok kegyelmet, amiben életem folyamán részesítesz. Kérlek, áldd meg családomat és hazámat. Könyörögj Szent Fiadnál érettünk.

Szekszárd, 2013. október 8.