Cím: 7100 Szekszárd, Béla tér 9. · Tel.: 06 (74) 414-735 · Adószám: 18856356-1-17 · Számlaszám: 71800037-11155616

Rendezvények

Karácsonykor könnyű

Karitasz-advent a közösségi házban

Árpád-házi Szent Erzsébet a szolgáló szeretet szentje, aki számtalan módját találta meg annak, hogy hogyan segítsen a rászorulókon. A róla szóló legismertebb legenda szerint egy alkalommal, mikor szokásos módon a szegények, elesettek segítésén fáradozván kenyeret vitt nekik kosarában, összetalálkozott férjével. Türingiai Lajosról úgy tudjuk, hogy nem ellenezte felesége jótékonykodását, ám ezúttal mégis számon kérte: mit visz a kosarába rejtve? Rózsákat – volt a válasz, s hogy Erzsébet szégyenben ne maradjon, az imént még kenyeret tartalmazó kosár valóban rózsákkal lett tele.

A szekszárdi plébánia karitasz csoportja a szolgáló szent példáját követendő, Szent Erzsébet nevét viseli immár sok éve. Adventben ezúttal is szeretetvendégségre várták a város időseit, nyugdíjasait. 'Hosszú utat tettünk meg ebben az évben is addig, míg idáig eljutottunk' – mondta Csík Attiláné, aki a Karitasz nevében a házigazdai teendőket ellátta. Hiszen jönnek egész évben a rászorulók pár falatért, néhány ruhadarabért, jó szóért s az önkéntesek a Munkácsy utcai épületben egész évben nyitva tartanak, élelmet, ruhát osztanak, csomagokat készítenek – továbbítják a templomi Szent Antal perselyben összegyűlő forintokat, a személyi jövedelemadó 1 %-ából származó összegeket, az önkormányzati támogatást, az EU-adományokat. Mintha Szent Erzsébet legendája napjainkban fordítva történne meg a nevét viselő szervezetnél: kosarukban - jelképesen és valóságosan is - kenyérré változnak az adományok.

Csillagné Szántó Polixéna köszöntőjében Márai Sándort idézte: 'Karácsonykor az ember mindig hisz egy kissé a csodában'. Bacsmai László plébános mintha erre reflektálva méltatta volna az önkénteseknek a mindennapokban megnyilvánuló, fáradhatatlan erőfeszítéseit. Karácsonykor könnyű – mondta. A hétköznapokban, újra és újra, gyakran elismerés nélkül, gyakran az elégedetlenkedők szidalmait tűrve tenni amit kell, békességet teremtve magunkban, hogy körülöttünk is békesség legyen – ez a nehezebb. Laci atya szólt arról is, hogy idén két tagján keresztül elismerésben részesült a Szent Erzsébet Karitasz Alapítvány áldozatos tevékenysége. Csík Attiláné pedig örömmel újságolta, hogy fiatalos lendülettel bekapcsolódtak a munkába a szekszárdi Garay János Gimnázium tanulói, akikre a jövőben még inkább számíthatnak.

Az örömteli hírek után, a baráti, kötetlen beszélgetések és az agape előtt megnézhették a résztvevők a katolikus iskola kisdiákjai által előadott betlehemest, meghallgathatták Nagy Mónika énekét.

Távozáskor a résztvevők kis karácsonyi ajándék csomagot is kaptak.