20 éves jubileumi ünnepség - 2015

20 éves működésünket ünnepeltük 2015. 11. 17-én a Művészetek Házában.

A nagyszámú közönség figyelhette és élvezhette az ünnepség programját: Kovács Jánosné, a karitász csoport vezetőjének, Dr. Udvardy György Megyéspüspök Úr és Ács Rezső SZMJV polgármesterének köszöntő szavait, a Liszt Ferenc Pedagógus Kórus dalait, Tóthné Lázár Noémi zongorajátékát, Koller Tamás orgonajátékát, Szanyó Veronika énekét és Szanyó Júlia szavalatát.

Kuratóriumunk elnökének köszöntőjéből idézünk:
Amiről beszélni szeretnék az a karitász fundamentumát képező lelkiség.
XVI. Benedek Pápa „Deus Caritas est” kezdetű enciklikájában az egyházi szeretettevékenység sajátos arculatáról szóló szakaszában írja: „A szakmai illetékesség az első alapvető követelmény, de egyedül nem elegendő. Emberekről van ugyanis szó és az embereknek mindig többre van szükségük, mint pusztán szakmailag helyes bánásmódra. Emberiességre van szükségük. .. A keresztény ember programja - az irgalmas szamaritánus programja, Jézus programja - a „látó szív”. Ez a szív látja, hol van szükség szeretetre, és ennek megfelelően cselekszik.”

Ez az „egyedül nem elegendő” ez a mi fundamentumunk, a szeretet: ez kapcsolja össze a plébániai karitász csoport és az alapítvány résztvevőit, önkénteseket és hivatásos munkatársakat. Ez az alap ad nap, mint nap erőt az önkénteseknek az ügyfelek sokszor nagy türelmet, megértést, elfogadást igénylő kiszolgálásához. Ugyanígy a RÉV szolgálat hivatásos szakembereinek a szenvedélybetegek szakszerű, szeretetteljes ellátásához.

Kovács Jánosné köszöntőjének záró gondolataiban Mindszenty József bíboros ma is érvényes szavait idézte.
„Az alamizsna fészke sohasem az erszény, sohasem a ládafia, a fáskosár, a ruhatár, hanem az érző emberi szív. Legalábbis ez mozdít meg pénzt és anyagot helyéről a felebarát felé. Nos sok minden elveszett a magyar földön, de a magyar szívek, akik szép szóért az ingüket is odaadják, hála Istennek, élnek.”