Nagyböjti "lendület"

Hamvazó szerda utáni első pénteken délután tartotta a Karitász csoport nyilvános lelki felkészülését Gábor atya vezetésével.
Örömünkre szolgált, hogy meghívásunkra eljöttek a hőgyészi testvérek és templomi közösségünkből is néhányan. Megtisztelte jelenlétével együttlétünket Tamás atya is.
Röviden visszaadni egy igazán megragadó elmélkedést nagyon nehéz, mégis próbát teszek, hogy a lényeget megoszthassam a testvérekkel:
Gábor atya felhívta figyelmünket arra, hogy Egyházunk arra ösztönöz, ne csupán ünnepi keresztények legyünk, hanem krisztusi lelkülettel éljük hétköznapjainkat is.
Hamvazószerda mindig nagyon fontos jel, átgondoltatja életünket, kapcsolatunkat Istennel és embertársainkkal.
Negyven napon át elmélkedünk Krisztus szenvedéstörténetéről, minden évben újabb és újabb mélységeket értve meg.
Böjt! – mit is jelent ez számunkra? Ha pusztán pénteki húsmentes napot, akkor ez csak diéta. A böjt, a testet – lelket – szellemet kívánja szabaddá tenni. Ennek eszköze az étkezésben való fegyelem, a lemondás, de ez önmagában kevés.
Gábor atya megosztott velünk egy verset, mely lelki tükörként is segíthet a húsvéti szentgyónásra készülve.

"Mondjunk le most, a nagyböjtben,
- a bosszú édességéről,
- a harag keserű füvéről,
- a fegyelmezetlen beszéd csípős fűszeréről,
- az önelégültség édes pudingjáról,
- az önös énre építő hiúság proteinjéről,
- az előítéletek erős italáról,
- a barátságtalanság kenyeréről és
- az önsajnálat bódító boráról."

A verset soronként elmélkedtük végig az Atya gondolatai alapján. Az utolsó sorhoz kapcsolódó mondatokból idézek: "Az önsajnálat eltakarja bennünk Isten arcát. Aki megfeledkezik arról, hogy a szenvedésnek csak Isten teveiben van értelme, az csak zúgolódni tud ellene. Az önsajnálat édes méreg, mely lelkünk legnemesebb energiáit szívja ki és gyöngíti hitünket."
Minden nagyböjtben az újrakezdés lehetősége rejlik. Mindenki saját maga elgondolkodhat azon, hogy mit is jelentenek a vers sorai, mi vonatkozik ránk, mitől is kell szabadulnunk Isten segítségét kérve.
Próbáljuk meg a fenti verset "edző-tervünkké" tenni, hogy krisztusi emberként megújulva ünnepelhessünk Húsvét szent ünnepén!
Mindnyájunkat megragadott az elmélkedés mélysége és lendülete. Figyelmünk pillanatra sem lankadt.
Az elmélkedés után egyszerű agapét követően a Közösségi Ház kápolnájában szentségimádást tartottunk Gábor atya gondolataival, énekekkel és tartalmas csendekkel.
Végezetül a templomban közösen jártuk a keresztutat és vettünk részt a szentmisén.
Megkaptuk a nagyböjti indítást, most már a lendület rajtunk is múlik!
Alapos testi-lelki felkészülésben bizakodva, boldog feltámadásban reménykedve kívánok minden kedves testvérnek áldott Húsvétot a Karitász önkéntesei nevében is sok szeretettel!

Kovács Jánosné Éva