Cím: 7100 Szekszárd, Béla tér 9. · Tel.: 06 (74) 414-735 · Adószám: 18856356-1-17 · Számlaszám: 71800037-11155616

Rendezvények

Pécsi kirándulás

2021. Pécs-Máriagyűd

Augusztus 2-án kirándulást szerveztünk csoportunk tagjainak Pécs-Máriagyűd állomásokkal.

Pécsre érkezve először a Dóm Kőtárba mentünk, ahol a Katolikus Karitász megalakulásának 90. és újjászervezésének 30. évfordulója alkalmából rendezett "Katolikus Karitász - a szolgáló szeretet" - című kiállítást tekintettük meg. A pécsi csoport tagjai egy olyan kiállítást készítettek, mely történeti áttekintést nyújt, és élőképek során keresztül mutatja be azt a missziót, hogy apró lépéseken keresztül hogyan lehet önzetlenül, szeretetből segíteni a rászorulókon.

Aztán a Püspöki Kincstár termein végig vonulva a Pécsi Püspökség évszázadokig nem megtekinthető egyházi kincseit és képzőművészeti alkotásokat tekinthettünk meg. Itt ismertük meg az 1253-ban bretagne-ban született Szent Ivót, a jogászok védőszentjét, aki plébánosi szolgálata mellett is bőkezűen segítette a nélkülözőket, minden vagyonát önként a szegényeknek adta, azok védelmezője lett. A Püspöki Palotában a különböző korok püspökeinek dolgozószobáit és szalonjaikat tekinthettük meg.

"Püspöki palota kertjéből indul és a magtárig húzódik az a titkos föld alatti folyosó, amelynek keletkezése valószínűleg a középkorra nyúlik vissza, ám történelmi jelentőségét a 20. század második felében, a kommunista egyházüldözések idején nyerte el. A püspök ugyanis itt fogadta azokat a vendégeit, akikkel bizalmasan kívánt szót váltani - a "Texas bár" néven emlegetett alagút blokkolta a lehallgató készülékek frekvenciáit, ennek folytán pedig az Államvédelmi Hatóság, amely a püspökséget természetesen folyamatos megfigyelés alatt tartotta, nem tudta nyomon követni az itt zajló találkozókat."-(Jelenkor irodalmi és művészeti folyóirat 2016)

Kiadós ebédünket a Tenkes Csárdában költöttük el, majd tovább utaztunk Máriagyűdre, Magyarország egyik legősibb kegyhelyére, ahol az 1700-as években 302 csodás gyógyulást jegyeztek be a zárda évkönyvébe. A csodás gyógyulások miatt 1805-ben VII. Pius pápa Máriagyűdöt hivatalosan is kegyhellyé nyilvánította. 2008-ban Benedek pápától Basilica Minor rangot kapott. A csodás természeti környezetben Máriaút járást végeztünk, majd szentmisén vettünk részt, melyet plébánosunk, Petkó Tamás mutatott be.

Nagyon jó volt a pandémia utáni bezártság után a csoporttagokkal találkozni és együtt kirándulni és lelkileg töltekezni, felejthetetlen élmény marad számunkra.