Cím: 7100 Szekszárd, Béla tér 9. · Tel.: 06 (74) 414-735 · Adószám: 18856356-1-17 · Számlaszám: 71800037-11155616

KÖZHASZNÚSÁGI JELENTÉS

A Szent Erzsébet Caritas Alapítvány 2014. évi Közhasznúsági Jelentése

Alapítványunk 19 éve működik, jelenleg 24 fő állandó önkéntes és gimnazisták alkalmi segítségével. Főként a városunkban, s a környéken lakó rászorulókat támogatjuk. Regisztrált ügyfeleink száma - 1128 fő - egyre növekszik, s alapítványunk megbízhatósága végett egyre sűrűbben fordulnak hozzánk segítségért. Megbízhatóságunk a rendszeres nyitva tartásunkban és töretlen segíteni akarásunkban gyökerezik. Heti 2 alkalommal 4 órában ügyfeleink rendelkezésére állnak nagyrészt nyugdíjas önkénteseink és közösségi szolgálatot teljesítő gimnazista diákok. Alkalmanként 3 önkéntes és 2 diák végez szolgálatot. Más napokon pedig a 4 órában foglalkoztatott irodavezető látja el a szolgálatot. 2014 év folyamán 1633 esetben láttunk el közvetlenül ügyfelet élelmiszer és ruha osztásával. Valamint szerény forrásainkból, adományokból és támogatásokból, templomunkban gyűjtött perselypénzből és az szja 1%-ból nyújtottunk gyors segélyt és támogatást az alapító okiratunkban feltűntetett célokhoz.

Pályázatok

4 pályázatot nyújtottunk be a tavalyi évben, mindegyik sikerrel zárult.

Lelki életünk

Közösségünk lelki megerősítését szolgálta a nagyböjti lelki nap és a keresztút szervezése, a pécsi két napos lelkigyakorlat, az Erzsébet napi mise a Karitászért, valamint az adventi és karácsonyi szolgálatok.

Börtönmisszió és idősek otthona

Húsvét és karácsony ünnepét igyekeztünk boldogabbá tenni a börtönben sínylődők és az idősek otthonában élők számára. Ajándékozással egybekötött látogatásainkat önkénteseink végezték. A börtönben 60 fogvatartottat, az idősek otthonában pedig az ünnepelni vágyókat vendégeltünk meg. Ezeknek az embereknek a lelki feltöltődését is segítettük.

Együttműködés

Az alábbi intézményekkel szoros együttműködésben segítjük ellátottainkat: 3 idősek otthona, BV Intézet, civil szervezetekkel való kapcsolattartás és együttműködés, pl.: Kék Madár Alapítvánnyal, CSAO-val, Vakok és Gyengénlátók Tolna Megyei Egyesületével valamint a Polgármesteri Hivatallal és a szekszárdi Tesco-val. Továbbá szomszédos településeket is támogatunk, Harc Jövőjéért Alapítványt, a decsi Szülők a gyermekekért Alapítványt és a Decsi Romákért Egyesületet, Tengelici otthont, Kakasdi szegényeket. Határon túli erdélyi magyaroknak (Csíksomlyó) is segítettünk, gyermekruhát szállítottak az ott élő gyermekek számára önkénteseink.

A Garay János Gimnáziummal és a Szent László Szakközépiskolával együttműködési megállapodást kötöttünk. Tanulóiknak önkéntes munkát szerveztünk, ami során rendszeresen, hetente két alkalommal két órán keresztül vettek 2 részt az élelmiszer és ruhaosztáson, a raktár logisztikai feladataiban, a rászorulók számára csomagokat készítettek és kiszállították az időseknek.

A Garay János Gimnázium diákjai számára egy közös program keretében találkozókat és előadásokat tartottunk az önkéntes munka fontosságáról és a vele kapcsolatos kérdésekről.

Adománygyűjtés

A szekszárdi Tesco áruházban két alkalommal gyűjtöttünk tartós élelmiszert, mely során 695 kg-ot adományoztak a vásárlók.
Forrásteremtés céllal végzett tevékenységeink még:
-Kormányhivatali gyűjtésből ruha, édesség, játék, tisztálkodási szer osztása;
-Tolna Megyei Család, Esélyteremtési és Önkéntes Ház gyűjtéséből lekvárosztás

Rendezvények

Az Alapítvány által rendezett hagyományos jótékonysági rendezvényünk idén is sikeres volt. Adventi találkozó a Szekszárd - Alsóvárosi Római Katolikus Közhasznú Egyesülettel karöltve, ahol ünnepi műsor és vendéglátás mellett 100 db ajándékcsomagot is kiosztottunk.

Országos szervezések

A Caritas számára lényeges, hogy minden országos szintű, szegénység elleni akcióból kivegye a részét. 2014-ben a nagyböjti élelmiszergyűjtés során 277,8 kg tartós élelmiszert adományoztak a hívek.
Részt vállaltunk az „1 millió csillag a szegényekért” gyertyaárusításban. Az itt befolyó összeget élelmiszervásárlásra fordítottuk.

Országos elismerések

2014-ben két önkéntesünk részesült kitüntetésben. Októberben a Caritas Hungarica díjat vehette át Pogányné Korossy Csilla, és decemberben Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott Stölkler Erzsébet.

Összefoglalva

A 2014-es év során önkénteseink összesen ledolgozott óráinak száma 1781 óra volt. Ez a mennyiség a Munkaügyi Fórum 702 Ft-os minimál órabérével számolva 1.250.262 Ft bér.
2014-ben 972,8 kg élelmiszert gyűjtöttünk, és saját forrásból, valamint adományokból 1290 db csomagot osztottunk szét a rendszeres nyitva tartás során. A csomagok általában 3 és 5 kg élelmiszert tartalmaztak. A karácsonyt megelőző időszakban 270 db gazdagabb élelmiszercsomagot, 100 db ajándékcsomagot és 15 db tisztasági csomagot osztottunk. Adományaink között volt továbbá 7 db színes TV, 1 db mosógép, 12 db heverő, 18 db szekrény, 1 db gáztűzhely, 2 db asztal, 2 db íróasztal, 3 db fotel, 1 db hűtőszekrény, 7 db szék, valamint tűzifa felajánlás.

Szekszárd, 2015.03.10.

Kovács Jánosné
Kuratóriumi elnök

 

RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat Szakmai beszámoló

Kérjük kattintson az alábbi képre a beszámoló letöltéséhez!A közhasznúsági jelentés további mellékleteit a következõ linkre katintva töltheti le/tekintheti meg: további mellékletek